Felsökning med dataräddning
|
Vem riktar sig den här informationen till?
Den som misstänker att något är fel på Macen och vill börja felsöka.
Tips om program och steg för steg-anvisningar riktar sig mot användare av Mac OS X. För dataräddning finns liknande programvaror även för Windows, ett bra program där för dataräddning är GetDataBack.
Grundläggande felsökning
Så nu misstänker du att något är knas på datorn, den startar inte, låter konstigt, är seg osv. Den här guiden löser i pride allra flesta systemrelaterade problem, men den löser inte problem med programvaror.
1. Leta reda på Mac OS X-skivorna som följde med datorn.
- Har du installerat ett nyare system från skiva, tex köpt system på låda i butik, använd den skivan istället.
- Har du Mac OS X 10.7 Lion eller senare, hoppa över detta steg. Det finns redan på hårddisken.
Problem att hitta rätt skiva?
2. Starta datorn med alt-knappen på tangentbordet intryckt.
Om datorns övriga hårdvara är OK kommer nu till Boot Manager. Det är en grå bakgrund där du kan styra musen. Här listas möjliga system att starta från. Du få ut CD-skivor som sitter i, och du kan stoppa in din startskiva. På äldre Macar (före 2007) kan du behöva trycka på reload-knappen om inte skivan kommer upp.
Kommer den här rutan inte upp, tex det är helt svart beror felet inte på hårddisken. (På vissa modeller kan dock en trasig hårddisk göra att du får helt grå skärm här, då måste den fysiskt tas ur maskinen). Det finns lite du kan göra innan du tar den till verkstaden.
3. Välj CD-skivan du matat in, eller Recovery Disk för Lion-datorer. Tryck på pilen under CD-skivan. Nu ska datorn starta från systemet.
Om det går bra att starta här men inte som vanligt så är det något knas med hårddisk eller system.
Har du problem att starta från Recovery Disk kan det fortfarande vara trasig hårddisk. Hitta något annat system att starta från.
4. När datorn frågar efter språk, välj svenska eller något annat lämpligt. Nästa steg är olika beroende på systemversion, men vi ska inte installera ett nytt system. Välj "Skivverktyg". Hittar du inte direkt, titta under menyn "Verktyg".
5. På vänster sida dyker CD-skivan upp och förhoppningsvis även din hårddisk. Klicka på hårddisken, klicka på knappen "reparera skiva". Brukar ta några minuter. Om hårddisken inte finns med där tillsammans med CD-skivan, gå till Avancerad dataräddning.
6. Nu finns det tre saker som kan hända:
Hitta en startskiva
Köpte du din Mac före 2011 följde det med 2 st DVD-skivor med system och program på. Har du köpt ett system på skiva efter det, till exempel Snow Leopard, använd den skivan. Har du köpt Lion eller Mountain Lion på AppStore, använd inte någon skiva alls. Har du inget av detta är korrekt förfarande att köpa nytt system, men det kan vara svårt att hitta den version man har. Dessutom är det nästan bara blocket som gäller för äldre system. Det är dock inget tekniskt som hindrar dig att låna en systemskiva från någon annan.
Skivor med grå framsida följer med datorn och fungerar bara med den modellen av dator. Skivor med en tryckt bild på framsidan, oftast en stor katt, är köpta system och kan användas på alla datorer som är äldre än skivan.
Köpte du din dator hösten 2011 eller senare kom den med 10.7 Lion och har inga skivor. Samma sak om du köpt 10.7 Lion eller 10.8 Mountain Lion på MacAppStore. Motsvarande innehåll ligger redan på hårddisken och du ska inte använda äldre system från skivor. "Recovery Disk" ska dyka upp om du startar datorn med alt-knappen intryckt.
Om du vet att du använder Lion eller senare, du kommer in i Boot Manager, men Recovery Disk inte finns med där (eller inte går att starta från) finns det två lösningar.
- Om datorn är tillverkad 2011 eller senare: Se till att koppla in datorn till en snabb internetuppkopling via sladd. Starta datorn med kommndo-R intryckt. Datorn kör nu nätverksboot från Apples servrar och det kan ta en stund. När den är startad kan du använda skivverktyg för att ta reda på om disken är trasig, eller installera system om disken är hel.
- Om datorn är äldre än 2011: Du behöver Lion på en minnespinne. Den finns att köpa i butik, men det går lika bra att göra en själv om man kan låna en annan dator med Lion som fungerar. Ladda hem Lion Recovery disk assistant och fixa fram en tom minnespinne på minst 8GB.
Ingen Boot Manager
Testa det här: Dra ur strömsladden, stoppa i den igen, starta datorn med knapparna kommando-alt-P-R intryckta. Håll intryckt tills du hört startsignalen tre gånger.
Om du inte hör någon startsignal eller om det inte löser problemet behöver datorn skruvas isär av tekniker. Gå inte vidare i den här guiden. Informationen finns troligtvis fortfarande kvar, det skulle vara möjligt att ta ut hårddisken fysiskt och placera den i en externt hårddisk-case. Är det garanti på datorn, skicka in den. Finns det inte garanti men den är yngre än 2-3 år, skicka in den på ett kostnadsförslag. Är den äldre än 3 år så är den ekonomiska livslängden slut och det är mer ekonomiskt med en ny dator.
Prova om det går bättre att starta nu
Eftersom skrivverktyg tyckte att den lagat felen så ska vi naturligtvis prova om det fungerar nu. Starta om datorn utan att hålla ner några knappar, startar det nu kan du bli lycklig. Om inte, installera om systemet.
Installera om system
Att installera om systemet på en trasig hårddisk kan vara förödande för informationen. Välj därför ett av följande alternativ:
1. Ja, jag har varit dum nog att ha viktiga saker på datorn utan att ha backup.
2. Jag har backup på allt och innehållet på just den här disken är därför inte värt någonting, varken tid eller pengar.
Om du valde 1 är det hög tid att göra en backup nu. Och eftersom du inte kan starta från datorn är det krångligare än om du hade haft en backup sen tidigare. Gå till Kopiera en hårddisk innan du fortsätter med dessa instruktioner.
Starta om datorn med trasiga disken med alt-knappen intryckt precis som förut, starta från skivan, installera systemet.
Om installationen misslyckas, radera hela skivan med Skivverktyg och prova igen. Om det fortfarande inte går att installera har vi ett hårdvarufel. Antagligen är disken trasig, men det kan också vara kabeln till hårddisken eller anslutningen till den på logikkortet. Satsa på att köpa ny disk om datorn är värd de pengarna. Du behöver inte göra fler steg i denna guide.
Om det fungerar att starta kommer du till startguiden för ny dator. Här kan du importera information från TimeMachine-backup, eller skapa nytt konto och återställa informationen med annat backupprogram eller manuellt. Kör programuppdatering under äpplet så snart du kan.
Kopiera en hårddisk
För att göra en backup i detta läge behöver du:
- En annan dator med Mac OS X och Firewire eller Thunderbolt-port.
- Utrymme på en hårddisk att ha som backup. Den måste vara minst lika stor som informationen på disken vi försöker rädda. Storleken står i Skivverktyg i föregående steg.
- En sladd att koppla mellan datorerna. Firewire eller Thunderbolt.
När du har vad du behöver
- Starta fungerande datorn som vanligt, starta programmet skivverktyg.
- Starta datorn med trasiga disken med T-knappen intryckt.
- Koppla sladden mellan båda datorerna.
- Hårddisken ska dyka upp i skivverktyg. Klicka på namnet på den och knappen "Ny avbild".
- Namnge avbilden, spara där du ordnat plats. Det kommer att ta timmar att kopiera allt.
Om kopieringen INTE gick bra, gå till avancerad dataräddning.
Om kopieringen gick bra, tryck eject på hårddisken och dra ut sladden. Öppna .dmg-filen som skapats och låt den verifiera klart. Nu monteras en diskavbild av den trasiga disken. Om det verkar se OK ut här, ejecta även denna. Du har tur, all information är räddad och det är troligtvis inget fel på hårddisken, bara systemet som hakat upp sig så det inte kan starta ordentligt. Installera om systemet.
Avancerad dataräddning
Att installera om systemet på en trasig hårddisk kan vara förödande för informationen. Grundregeln är att inte ändra på en trasig hårddisk, bara läsa från den.
Nu måste du börja fundera vad informationen på disken är värd i pengar räknat för dig. Gör man fel vid en sån här dataräddning förstör man sina chanser att få tillbaka informationen. Om du känner dig osäker, lämna den till något ställe med erfarenhet.
Om informationen inte är värd så mycket och du vill försöka själv behöver du en annan dator med Mac OS X och Firewire/Thunderbolt-port.
Regler:
- Kopiera inte för stora mappar åt gången.
- Gör endast en arbetsuppgift åt gången.
- Ha inte flera kopieringar igång.
- Navigera inte filstrukturen medan datorn kopierar filer.
1. Stäng av Spotlight-indexeringen på datorn du kopplar disken till.
2. Koppla ihop datorerna precis som i steget kopiera en hårddisk, men starta inte Skivverktyg.
3. Sätt örat mot den trasiga hårddisken, låter den onormalt? Onormalt kan tex vara inget ljud alls eller periodiskt klickande där samma sekvens av ljud upprepas om och om igen. (Retract)
4. Om disken kommer upp på skrivbordet i Finder, gå in och kopiera ut den viktigaste informationen först. Tänk på reglerna jag skrev nyss. Fick du ut den viktiga infon med detta steg, radera disken med CD-skivan eller kör Disk Warrior på den, installera om systemet och lägg tillbaka det som är värt att behålla.
5. Om disken låter onormalt, använd programmet DataRescue II, gör en ThoughtScan. kopiera filer den hittar till en annan hårddisk, ta det viktiga först. Om det finns mer saker du inte fick med här, gå tillbaka och gör en thought scan. När du är klar, släng disken och stoppa i en ny.
Om disken låter normalt, använd senaste DiskWarrior för att bygga om filstrukturen. Men, tryck INTE på replace när den är klar, tryck på preview och använd Skivverktyg för att göra en diskavbild, eller Finder för att kopiera ut informationen. Replace ändrar ju information på disken.
När du fått ut infon kan du trycka replace. Testa om den startar nu. Om inte, radera disk, installerar system, återställ från backup.
Senast uppdaterad: 2012-07-15
|
Andra hjälpämnen
Innehåll på den här sidan
Vem riktar sig den här informationen till?
Grundläggande felsökning
Lösningar
Prova om det går bättre att starta nu
Installera om system
Kopiera en hårddisk
Avancerad dataräddning
Skicka feedback på den här sidan
|