Vem riktar sig den här informationen till?
Mac-användare som vill eller har installerat Windows på sin Mac. Detta kräver en Intel-Mac och Mac OS X 10.5 (Leopard), 10.6 (Snow Leopard) eller 10.7 (Lion).
Du kan se om Macen är intelbaserad om du går in under äpplet och väljer "Om den här datorn". Under processor står det bland annat Intel om det är en intel-maskin. Apple satte in intel-processorer i datorerna under 2006.)
På samma plats kan du även se vilken version av Mac OS X du kör.
Varför skulle man behöva installera Windows?
Program kan bara köras på det system dom är anpassade för. Många program finns i Mac-version, men inte alla. Om du har något program som bara finns till Windows så kan man numera få Macen att köra Windows lika bra som vilken pc-dator som helst.
Har du inget behov av Windows är ju det naturligtvis ännu bättre. :)
Vart börjar man?
Med kunskap. Det finns två sätt att köra Windows på Macen: Boot Camp eller genom virutalisering. Båda har sina för och nackdelar, och vilken du väljer beror på hur du vill använda Windows-programmen.
Med Boot Camp håller du ner alt-knappen på tangentbordet när datorn startar så får du välja om datorn ska startas med Mac OS X eller Windows. Det är som vilken PC som helst, allt som funkar på en ny PC funkar även här.
Fördelar: Man får ut hela datorns prestanda, även 3D och spelprestanda. Billigare.
Nackdelar: Lagringsutrymmet måste delas upp mellan Mac och Windows och kan inte ändras i efterhand utan att installera om hela Windows. Man måste dessutom starta om datorn för att växla system.
Med virtualisering kan du starta Windows-program samtidigt som du kör Mac-program. De kan ligga sida vid sida och enda skillnaden du ser mellan de olika världarna är designen i fönstret.
Fördelar: Sköter uppdelning av hårddiskutrymme själv. Kan med snapshots få integrering med Time Machine, du kan installera om Windows på 2 sekunder eller gå tillbaka i tiden till att det där hemska viruset inte var installerat.
Nackdelar: Lämpar sig bäst för att köra lättare Windows-program, tex Internet Explorer, ekonomiprogram, och andra lättare fönsterbaserade program. Inte grafikintensiva spel.
Det finns två större program för virtualisering, det är Parallels Desktop och VMWare Fusion. De är ganska likvärdiga och det spelar ingen större roll vilken man väljer skulle jag vilja påstå. Själv har jag dock valt VMWare Fusion. Leverantören Vmware är större än Adobe, och arbetar endast med virutalisering, så det är en stark aktör. Parallels är ett ryskt källarföretag som lyckats riktigt bra med en produkt.
Måste man välja mellan Boot Camp och virtualisering? Nej, du kan köra båda, men det blir inte lika smidigt. Du förlorar bland annat Snapshot-funktionen. Om du väljer båda ska du installera Boot Camp först så den funkar, och sen starta virtualiseringsprogrammet. Du kan däremot inte få både Paralells och Fusion på samma windows-installation utan att blanda in Boot Camp.
Vilken version ska jag köpa?
Om du behöver köpa ny licens, köp en licensform som kallas OEM. Den är betydligt billigare än box-versionerna av Windows. Med en OEM-licens får du med en liten klisterlapp med en produktnyckel som ska matas in under installationen. Klisterlappen ska sedan fästas på datorn och kan sen inte flyttas till någon annan dator. (Tänk på att installera Windows innan du fäster lappen, blir jobbigt att fylla i siffrorna om du redan klistrat fast lappen på undersidan av datorn :)
Windows i OEM-version ligger runt 1500-2000 kronor inkl moms. Det är inte alla försäljningsställen som säljer OEM-licenser, men låt dom inte sälja på dig de betydligt dyrare box-versionerna för uppåt 4-5000 kronor.
Om du väljer XP och Boot Camp, se till att det står Windows XP SP2 eller SP3 på skivan (Det gör det på alla nya skivor man köper). Med Fusion / Parallels går det att uppgradera till SP2 och SP3 efter installationen, det går inte med Boot Camp där själva installationen i sig kräver SP2.
Installera för användning med Boot Camp
- Öppna programmet Boot Camp Assistant som nu finns i mappen Verktygsprogram (Utilities). (Menyn Gå -> Verktygsprogram). Finns inte programmet där, kontrollera att du kör Leopard eller senare.
- Det är dags att dela upp hårddisken. Hur många procent ska vara Windows och hur mycket ska vara Mac? Det dumma med det här är att det är väldigt svårt att ändra i efteråt, så det gäller att tänka till ordentligt. En Windows XP-installation tar ca 5 GB, en Windows 7 och 8 ca 15 GB.
Om datorn säger att det inte går att göra uppdelningen behöver vi ta till lite grövre metoder. Du behöver en tom extern hårddisk och programmet Carbon Copy Cloner. Klona din hårddisk till den tomma disken. Starta från den hårddisken genom att hålla alt-knappen på tangentbordet intryckt vid start, använd programmet Skivverktyg för att radera din interna hårddisk, använd Carbon Copy Cloner och klona tillbaka allt. Prova sedan uppdelningen igen.
- När den är klar med uppdelningen är det dags att stoppa i Windows-skivan och trycka på omstart. Windows-installationen startar, och den är lite krånglig, men läs igenom och tryck enter för att godkänna osv.
- OBS! När du kommer fram till frågan VART du ska installera Windows är det väldigt viktigt att väljer raden som motsvarar enhet C!!! Den är inte förvald, och du riskerar att radera allt innehåll på Mac-disken om du väljer fel!
- Det är dags att formatera disken. Välj "NTFS (snabb)". Men, se till att du valt enhet C! Formatering raderar all information på den enhet du valt, välj C! (ja, jag tjatar)
- Sen är det bara att svara på de dumma frågorna den pausar hela installationen för att fråga lite då och då. Nästa, vänta, vad är klockan, nästa.. vänta, Vad heter du, vad ska datorn heta, osv.
- Till slut ska du ha kommit in till Windows-skrivbordet. Det ser grisigt fult och stort ut, och det kan till och med bli så korkat att den visar information om hur man ska göra för att starta installationen av Windows, men det kan du trycka bort, för det är ju redan installerat.
Vi ska ha ut installationsskivan. Men eject-knappen fungerar ju inte, och det går inte att högerklicka (om du inte har en sån mus) så hur får man ut skivan?
Jo, tryck på start, välj Den här datorn, tryck en gång på CD-enheten, på vänster sida har du nu en länk som heter "Mata ut skiva". Tryck!
- Leta på skivan med Boot Camp-drivrutiner. Har du köpt Leopard eller Snow Leopard på box i butik, stoppa i den skivan. Har du inte köpt något system, med kör 10.4, 10.5 eller 10.6 stoppa i den skiva 1 (system) som följde med datorn. Har du Lion eller senare laddar Boot Camp Assistant hem programvaran som behövs, och du lägger ut den på minnespinne. Stoppa in skivan, installera, starta om. Vill du pausa i detta läge kan du starta datorn med alt-knappen och välja din hårddisk så kan du leta reda på skrivan senare.
Nu fungerar eject-knappen för att få ut skivor, knappar för ljudvolym och skärmbelysning fungerar, och upplösningen på skärmen blir normal så allt inte ser så stort och fult ut. Har du en bärbar Mac högerklickar du precis som i mac-delen genom att hålla två fingrar på styrplattan när du trycker på knappen. Tecknet @ hittar du på de lösa tangentborden på högra alt-knappen och tvåan. Vissa bärbara har ingen höger alt-knapp, då får man trycka ctrl-alt-2.
- Se till att få internet att fungera, bakom en brandvägg eller router.
- Kör Windows Update. I Windows XP finns den under start -> alla program -> nästan högst upp, Windows Update. (om den saknas där, öppna internet explorer, titta i menyn verktyg). Windows Vista och Windows 7 har den under kontrollpanelen, "hämta uppdateringar".
- Detta är viktigt: Installera Antivirusprogram! När det är klart, kör den inbyggda uppdateringstjänsten i programmet.
Ett gratis Antivirusprogram heter AVG Free. Helt ok skydd enligt de som kan sånt bättre än mig, men det är ju inte bäst.
Även fast det är en Mac du har så har vi installerat Windows och är därför lika mottagliga för virus och annat skräp som alla andra stackars PC-burkar. Men de virus du släpar in kan åtminstånde bara förstöra windows-delen, macdelen är opåverkad.
- Sista steget, installera basuppsättning med program. Det är enligt mitt tycke:
- Firefox som är bättre och trevligare webbläsare än Internet Explorer och släpar inte in lika mycket skräp.
- iTunes så du kan spela musik och webbsidor fungerar normalt. (QuickTime-pluggen)
- Adobe Reader så du kan öppna standardformatet PDF.
Och så några frivilliga:
- VLC så du kan titta på filmer.
- Trillian Chat-program, bra sådant faktiskt, stöd för MSN, AIM, ICQ, Jabber och fler. Bättre än Microsofts hemska Messenger.
- Bonjour, ska du skriva ut, installera Bonjour så blir det mycket enklare att lägga till skrivare.
- Om du du använder viritualiseringsprogramvara ska du nu göra en Snapshot, så kan du när som helst återgå till detta läge för ett nyinstallerat Windows.
Installera om Windows med Boot Camp
Så, när du dragit in så mycket virus att du vill börja om från början, gör så här:
Stoppa i Windows-skivan, starta datorn med alt-knappen intryckt, välj CD-skivan, vänta på att den laddar in installationsprogrammet, och följ instruktionerna ovan från punkt 4.
Installera Windows med Fusion / Parallels
Det första du naturligtvis redan gjort är att installera programmet Fusion / Parallels på Macen.
Ska du köra både Boot Camp och Fusion så finns det redan med på listan över virtuella maskiner, bara att välja "Boot Camp partition" och kör Run. När du kommit in sätter den igång och installerar Fusion Tools, och det ska man absolut ha.
Ska du bara köra Fusion eller Parallels, Klicka på New och följ instruktionerna på skärmen. Det är bra mycket enklare än att installera Boot Camp. När Windows är installerat, börja med steg 9 i listan här ovanför. Senast uppdaterad: 2012-07-16
|
Andra hjälpämnen
Innehåll på den här sidan
Vem riktar sig den här informationen till?
Varför skulle man behöva installera Windows?
Vart börjar man?
Vilken version ska jag köpa?
Installera för användning med Boot Camp
Installera om Windows med Boot Camp
Installera Windows med Fusion
Skicka feedback på den här sidan
|